Paragrafen

Fonds Verstedelijking

De afgelopen jaren hebben het Rijk, provincie Flevoland, gemeente Almere en gemeente Amsterdam intensief met elkaar opgetrokken om op de oostflank van de MRA de condities te scheppen voor het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Noordvleugel. De gezamenlijk geformuleerde ambitie is verankerd in de Rijksstructuurvisie RRAAM (2013). Hierin staat beschreven welke opgaven er in de regio liggen op het vlak van ecologie, bereikbaarheid en verstedelijking. In de bijbehorende Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0 zijn afspraken gemaakt onder welke condities Almere met 60.000 woningen kan groeien.

Sleutelprojecten in ontwikkeling 

In de afgelopen jaren is volop gewerkt aan de uitvoering van de gemaakte afspraken. De resultaten daarvan worden steeds meer zichtbaar in de stad. De gebiedsontwikkeling in Oosterwold draait op volle toeren. De werkzaamheden voor de vernieuwing van het station en de stationsomgeving zullen niemand zijn ontgaan. Het Rondje Weerwater krijgt verder vorm en op de Stadhuispromenade is het kleurrijke kunstwerk geplaatst als onderdeel van het nieuwe stadspark. Op het Floriade terrein zijn onder meer Aeres Hogeschool en Food Forum als onderdeel van Flevo Campus opgeleverd en feestelijk geopend. In het najaar is ook de realisatie van het Kunstpaviljoen op het Floriade terrein gestart. Ook de bouw van de Internationale Campus in het Anna Park is in 2021 van start gegaan.

In het sleutelproject 'Nationaal Park Nieuw Land – Almeersepoort' zijn nieuwe elektrische voertuigen voor rondleidingen feestelijk in gebruik genomen. Publieksactiviteiten waren beperkt door de coronamaatregelen, maar in de zomermaanden konden toch vele bezoekers worden verwelkomd. Ook het StrandLAB op Almeerderstrand heeft, zo veel als mogelijk was binnen de coronaregelgeving, culturele activiteiten georganiseerd en bezoekers ontvangen. De eerste WikiHouses zijn in 2021 opgeleverd in het kader van de programmalijn Vernieuwend Wonen. In deze programmalijn zijn ook de eerste initiatieven voor het nieuwe experiment ‘Bouwen met de buurt’ ingediend.

Start van nieuwe sleutelprojecten 

In 2021 zijn enkele nieuwe projecten van start gegaan, conform het nieuwe meerjarenprogramma 2021-2025, waaronder de sleutelprojecten PRICE (praktijk en innovatie centrum circulaire economie) en MBOICT Fieldlab. In de nieuwe programmalijn Groene en Waterrijke identiteit zijn de plannen en eerste ontwerpen gemaakt voor de projecten Almeerderhout, Excellente groene en gezonde leefomgeving en Ecologische verbindingen. In 2021 heeft besluitvorming plaatsgevonden over het toevoegen van een bijdrage aan de verbreding van de A27 en voor drie sleutelprojecten sport: Sport en bewegen in de openbare ruimte, Topsport en Buitenzwembad.

Het perspectief Oostflank MRA (Metropoolregio Amsterdam) – Klaar voor de toekomst is in 2021 verder uitgewerkt voor Almere. Dit heeft geresulteerd in het perspectief Almere, stad met toekomst, dat in de zomer is vastgesteld. Op basis daarvan is een concept Uitvoeringsagenda 2022 – 2024 opgesteld, waarin afspraken opgenomen zijn om de ambities uit het perspectief vorm te kunnen geven.  

Samenwerking is de sleutel tot succes 

Het programma Almere 2.0 kan alleen slagen als er goed samengewerkt wordt met de betrokken overheden. Met het Rijk, provincie Flevoland en gemeente Amsterdam. Met omliggende overheden en maatschappelijke organisaties. Maar ook met de gemeente Almere en de stad zelf! In deze paragraaf wordt inzicht geboden in de onderliggende programma’s en sleutelprojecten. Ook wordt gerapporteerd over activiteiten in het kader van het Handelingsperspectief.

Deze pagina is gebouwd op 06/19/2023 16:00:22 met de export van 11/18/2022 10:03:03