Het Rijk, provincie Flevoland, gemeente Almere en gemeente Amsterdam hebben in 2021 intensief samengewerkt aan het toekomstperspectief Almere, stad met toekomst . Op basis van hiervan is verder gewerkt aan een Uitvoeringsagenda en bijbehorende afspraken. Op die manier heeft een herbevestiging plaatsgevonden op de ambities van RRAAM en Almere. Daarmee ligt er een inhoudelijk basis om nu en in de toekomst nadere en steeds verder gaande afspraken te maken over de regionale bereikbaarheid, de ecologie van het Markermeer-IJmeer en de verstedelijking van Almere.
Resultaten 2021
Perspectief Almere, Stad met Toekomst
In 2021 zijn de resultaten van een integraal atelier en vier werkplaatsen vervat in een actueel lange termijn perspectief voor Almere. Bestaande kwaliteiten van de stad zijn bevestigd en er wordt ook bij de verdere groei van de stad ingezet op een groene, gezonde en veerkrachtige stad. Op basis van de gesprekken daarvan is het perspectief op onderdelen aangescherpt. Dit heeft betrekking op de doorontwikkeling van de bestaande wijken, groei van Almere Centraal en het inzetten op de voorbereiden van verdere groei van Almere met o.a. Almere Pampus. De gemeenteraad heeft het perspectief Almere, stad met toekomst in juli vastgesteld.
Om deze samenhangende ontwikkeling te bereiken worden acties vorm gegeven in zes pijlers:
- Voldoende woningen en gevarieerde woonomgevingen
- Goed ondernemersklimaat met voorzieningen
- Sterke en veerkrachtige samenleving
- Uitstekende bereikbaarheid
- Hoogwaardige landschappen met allure
- Klimaatbestendig, energieneutraal en circulair
Om de pijlers te kunnen concretiseren is een gebiedsgerichte, integrale aanpak van belang verbonden aan 5 gebieden:
- De stad die er al is; meegroeien met bewoners
- Centraal Almere; modern hoog-stedelijk leven in het groen
- Oosterwold; landgoed voor initiatieven
- Almere Pampus; stedelijk wonen en werken aan een metropolitane baai
- De Baai van de MRA; natuurlijk waterpark van wereldklasse
In het perspectief wordt stevig ingezet op de ontwikkeling van de stad die er al is vanuit hetgeen de verschillende wijken nodig hebben. Daarnaast is voor de drie ontwikkellocaties een ontwikkelvolgorde opgenomen. In de periode tot 2030 wordt prioriteit gegeven aan de verdere ontwikkeling van Centraal Almere. Daarnaast wordt aan de planontwikkeling van Almere Pampus gewerkt, zodat daar rond het jaar 2030 gebouwd kan worden. In Oosterwold wordt de onderscheidende gebiedsontwikkeling voortgezet waarbij bewoners en ondernemers in hoge mate opereren uit eigen initiatief.
Uitvoeringsagenda en afspraken
De Uitvoeringsagenda ‘Almere Stad met toekomst 2022-2024’ is eind 2021 aan de colleges van Almere en Flevoland en het bestuurlijk overleg Almere 2.0 voorgelegd. De besluitvorming vond plaats onder voorbehoud van vaststelling in gemeenteraad en provinciale staten in het eerste kwartaal van 2022. Deze agenda beschrijft de eerste stappen om te komen tot de praktische uitwerking hiervan voor de komende 3 jaar. Voor de komende jaren tot 2025 gaat de gemeente Almere dan vooral aan de slag met het concreter maken van de eerste stappen en de uitwerking van de strategie hoe die te realiseren. Op een aantal onderwerpen zijn ook met andere partijen aanvullende ‘intergouvernementele’ afspraken gemaakt. Deze betreffen naast het invullen van de gereserveerde middelen van het meerjarenprogramma FVA, afspraken met Amsterdam en ministerie van EZK over werkgelegenheid en onderwijs en afspraken om te komen tot een wijze van ontwikkelen in Almere Pampus met bijvoorbeeld het Rijksvastgoedbedrijf. Zo ligt er in 2025 een nieuw, meer concreet, gezamenlijk pakket van de benodigde acties van alle betrokken partijen. Onderwijl wordt het proces zo georganiseerd, dat waar zich concrete kansen voordoen deze worden verzilverd.