Programmaverantwoording

Zorg en welzijn

De coronacrisis maakt van 2021 voor het sociaal domein een jaar vol onzekerheden. De coronacrisis leidt tot uitstel van zorgvragen. Daarnaast is er een effect op langere termijn op de vraag naar hulp en ondersteuning als meer mensen in een kwetsbare positie komen als gevolg van de crisis. Hoe langer dit aanhoudt, hoe meer die onzekerheid zal worden gevoeld. Voor ons maakt dit de urgentie van de opdracht voor het sociaal domein alleen maar groter. Die opdracht zorgt voor een passende inrichting van het Almeerse aanbod van hulp en ondersteuning. Een aanbod waarbij zorg en welzijn samenhangen, dat dichtbij is en flexibel inspeelt op wat de inwoner ervaart en nodig heeft. En waar de nieuwe opgave Wonen met zorg een belangrijke plek inneemt. Ons uitgangspunt is dat iedereen die dat nodig heeft goede ondersteuning kan krijgen in de eigen omgeving.

We nemen in 2021 maatregelen die zowel op korte als lange termijn effect op de verwachte uitgaven hebben. Daarbij zoeken we de balans tussen de kwaliteit van de zorg, de maatschappelijke effecten die we met de hulp en ondersteuning willen bereiken en de lange termijn betaalbaarheid van het Almeerse sociaal domein. We zetten een mix van instrumenten in en monitoren de ontwikkelingen nauwlettend.

Verantwoording

De lockdown en de schoolsluitingen hebben gevolgen gehad voor de inzet van jeugdhulp. Over de hele linie zagen we in 2021 een toename van de complexiteit van de zorgvragen. Dit zien we onder meer terug in de duur en intensiteit van de trajecten. Hulpverleners hebben zorgen over het effect dat de sluiting van scholen heeft op de mentale gezondheid van kinderen. De vraag naar specialistische of intensieve GGZ behandelingen nam toe en er ontstonden wachtlijsten. De sluiting van de scholen betekende ook dat er meer druk op gezinnen kwam. Dit leidde tot meer meldingen bij Veilig Thuis. Omdat een melding kindermishandeling vaak ook leidt tot jeugdhulp nam ook het aantal meldingen bij jeugdbescherming toe.
Tegelijkertijd is het aantal jeugdhulpcliënten minder gestegen dan verwacht. Wat hier ook een grote rol bij speelde is de beperkte beschikbaarheid van personeel door de krappe arbeidsmarkt en door uitval vanwege corona. We kunnen daarom niet concluderen dat het zonder meer beter gaat met de mentale gezondheid van jeugdigen sinds de scholen weer open zijn. De lange termijn effecten van de lockdown en de schoolsluiting blijven onzeker.

Om te voorkomen dat veel kinderen problemen gaan ervaren, is mentale gezondheid van jeugdigen een opgave waar we prioriteit aan blijven geven. De in 2021 beschikbaar gekomen coronaherstelgelden zijn hier ook voor gebruikt. Met de coronaherstelgelden zijn extra activiteiten van de Schoor, Humanitas en andere partners voor jongeren mogelijk gemaakt. Deze activiteiten waren erop gericht om naast de reguliere activiteiten extra ondersteuning te bieden aan kwetsbare jongeren.

Deze pagina is gebouwd op 06/19/2023 16:00:22 met de export van 11/18/2022 10:03:03