We willen midden in de samenleving staan
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Het jaar 2021 was opnieuw een jaar waarin we te maken hadden met de coronamaatregelen. Dit betekende dat we ons opnieuw moesten aanpassen. Zo hadden we het afgelopen jaar opnieuw digitaal Politieke Markt, is een deel van de dienstverlening digitaal gegaan maar hebben we ook veel contact gehad met Almeerse ondernemers. We hebben door ons aan te passen er samen voor gezorgd dat inwoners en ondernemers zoveel mogelijk door konden gaan.
Wat hadden we gepland (begroting)
Almere maken we samen. De gemeente staat hierin niet centraal maar is een onderdeel van de samenleving. We willen de kennis in en van de stad beter inzetten om Almere nog mooier te maken. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan in Almere Haven. Met partners, inwoners en gemeente hebben we in het Havenverbond een visie voor de toekomst opgesteld. Zo werken we samen aan een Almere van en voor Almeerders.
We werken aan het verder toekomstbestendig maken van de gemeenteraad
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Ook de gemeenteraad moest zich vanwege corona aanpassen. Fysieke ontmoeting was in 2021 niet altijd mogelijk. Dit had ook gevolgen voor het maatschappelijk verantwoorden en het ontvangen van inwoners op de Politieke Markt. Het vergaderwerk en de besluitvorming kon digitaal doorgaan. Ter ondersteuning van het digitaal vergaderen is een nieuw Reglement van Orde gemaakt. Ook is de verordening over fractieondersteuning geactualiseerd.
In 2021 is de website van de raad vernieuwd. De informatie over het werk van de raad is daarbij nog toegankelijker gemaakt. Tijdens een studiedag heeft de raad zich laten ‘inspireren’ over hoe de controlerende rol nog beter vorm gegeven kan worden. Een van de instrumenten hierbij is de rekenkamer, die in 2021 een onderzoek presenteerde naar de kwaliteit van jeugdhulp. Verder deden studenten van de Universiteit Utrecht aanbevelingen voor een dashboard financiële positie en deed de raad onderzoek naar een toekomstbestendig afvalinzamelingsysteem. Ook zijn de voorbereidingen getroffen voor de gemeenteraadsverkiezingen waaronder activiteiten in het kader van opkomstbevordering. In 2021 heeft er een wisseling plaatsgevonden van de griffier.
Wat hadden we gepland (begroting)
In 2021 gaan we verder op de ingeslagen weg. We zetten daarbij nog steeds in op meer contact met en in de stad, het verder verbeteren van de informatievoorziening, het doorontwikkelen van de Politieke Markt en het verder professionaliseren van de raad. Sinds 2015 werken we hieraan en zijn al veel stappen gezet. Daarnaast zal de controlefunctie van de raad door de rekenkamer en het maatschappelijk verantwoorden een groei door gaan maken. Verder zal het jaar 2021 in het teken staan van de voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2022. En dit alles met de restrictie van de effecten van corona voor het werk van de raad.
We willen duidelijk communiceren en toegankelijk zijn
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben in 2021 een grote slag gemaakt in het toegankelijk maken van onze online communicatie. Zowel in techniek als in taal zijn grote verbeteringen doorgevoerd. We hebben een vernieuwde huisstijl. Dit moet onze communicatie toegankelijker maken. Verder hebben we met het project ‘Digitaliseringsstrategie’ de digitale dienstverlening verbeterd. Hiermee werken we de aanbeveling uit de Jaarrapportage Dienstverlening uit. Hieruit bleek namelijk dat het niveau van digitale dienstverlening onder de maat is.
In 2021 is de centrale aanbesteding GT-Connect (gemeentelijke telecommunicatie) stopgezet. . Deze aanbesteding vanuit de VNG is stopgezet vanwege het niet tijdig kunnen leveren van de leverancier. Wij moeten daardoor - net als andere gemeenten - een andere koers bepalen. We hebben ervoor gekozen om met de huidige leverancier de gewenste ontwikkeling in te zetten naar een omnichannel aanpak die zoveel mogelijk gebruik maakt van de huidige technische mogelijkheden. Een Almeerse centrale aanbesteding voor telefonie (Contact Center en kantooromgeving) is in voorbereiding en zal in 2025 worden uitgezet.
Wat hadden we gepland (begroting)
Almeerse inwoners moeten erop kunnen vertrouwen dat ze bij ons terecht kunnen met hun vragen. Vanwege de maatregelen rondom corona hebben wij in de afgelopen periode meer producten en diensten online beschikbaar gemaakt. We hebben de ambitie om in hetzelfde tempo ook andere producten en diensten online beschikbaar te maken. Inwoners mogen verwachten dat ze op onze site 24/7 zaken kunnen doen.
Op het gebied van vernieuwing sluiten wij aan bij het project GT-connect. Hier verstaan we de gemeentelijke telecommunicatie onder. Het biedt nieuwe mogelijkheden om de dienstverlening verder te verbeteren. Daarnaast hebben we in 2020 de gemeentelijke website geüpgraded en is de toegankelijkheid verbeterd. In 2021 gaan we hier mee verder. Ook de achterkant van digitalisering heeft onze aandacht. We willen namelijk goed omgaan met de privacy van onze inwoners.
We zetten ons in voor de Almeerse belangen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Op het gebied van externe betrekkingen en lobby was 2021 een niet gangbaar jaar door de coronamaatregelen en beperkende politieke omstandigheden. Door het aftreden van het Kabinet in januari gevolgd door een formatie tot in december, was het op regeringsniveau een grotendeels beleidsarm jaar. Bovendien is de coronacrisis van invloed geweest op de wijze waarop het college kon acteren op de landelijke en regionale podia. Er waren korte periodes waarin werkbezoeken, netwerkbijeenkomsten en fysieke ontmoetingen mogelijk waren. Desalniettemin heeft Almere activiteiten ontplooid op het gebied van lobby.
Naast de reguliere activiteiten via de VNG, G40 en MRA noemen we er hier enkele:
- Samen met het rijk en de regio is het handelingsperspectief voor de groei van de stad ontwikkeld: “Almere Stad met Toekomst”. Hiervoor is veelvuldig contact geweest met departementen, Kamerleden en bewindspersonen. Het MIRT-onderzoek bevestigd de IJmeerverbinding als belangrijke randvoorwaarde voor groei in Almere en Flevoland (rijksgrond) en als belangrijke corridor voor Nederland.
- Op het gebied van cultuur is gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw Kunstmuseum/Kunstpaviljoen, de regionale positionering van cultuur van Almere en Flevoland in Den Haag en extra investeringen in de sector om de covid-periode door te komen.
- In alliantie met de vier grootste steden heeft Almere het voor elkaar gekregen dat het aanpakken van het lerarentekort hoog op de nationale agenda is gebleven. Het thema is opgenomen in het regeerakkoord;
- Almere heeft de negatieve beleidseffecten van de Wet kwaliteitsborging (treedt in werking met de Omgevingswet) in politiek Den Haag samen met de VNG op de agenda gezet. Almere was onder andere als expert uitgenodigd om in de Eerste Kamer een toelichting te komen geven van de financiële implicaties voor bouwgemeenten;
Regionale ontwikkelingen en landelijke netwerken:
- De raad van Almere heeft de samenwerkingsafspraken voor de Metropoolregio Amsterdam op 9 december vastgesteld en op 10 december 2021 is tijdens de State of the Region het startsein gegeven voor de nieuwe samenwerking in de MRA;
- Met de andere Flevolandse besturen is gewerkt aan de versterking van de samenwerking onderling en met Den Haag via het Traject Samen Maken We Flevoland. In september 2021 is een netwerkevent in Den Haag gehouden met Kamerleden en er is gewerkt aan de voorbereidingen van een rijksregio-agenda.
- Het college van Almere heeft allerlei activiteiten ondernomen binnen het G40-Stedennetwerk. Doel is het behartigen van de gemeentebelangen (herijking gemeentefonds, tekorten in het sociaal domein, Omgevingswet).
Wat hadden we gepland (begroting)
De Tweede Kamerverkiezingen in het voorjaar van 2021 maken aankomend jaar een belangrijk lobbymoment. We zijn in 2021 binnen onze netwerken zoals de VNG en G40 actief op verschillende belangrijke dossiers. Voorbeelden hiervan zijn: de tekorten in het sociaal domein, de effecten van de coronacrisis, de uitwerking van het klimaatakkoord, de implementatie van de Omgevingswet en de Wet inburgering. Maar ook op het gebied van cultuur zetten we ons in. Wanneer nodig kan er eigenstandige lobby worden ingezet in Den Haag als opgaven specifiek zijn, zoals op het vlak van de groeiopgave van Almere. Ook zijn we actief rondom het Fonds Podiumkunsten en de regioprofielen voor het behoud van de Almeerse cultuursector.
In 2021 werken we ook verder aan de uitvoering van de nieuwe MRA Agenda. De bestuurlijke opdrachten in deze periode zijn:
- We versterken van de samenwerking in de metropoolregio Amsterdam (MRA).
- We maken werk van een veerkrachtige, inclusieve en schone MRA-economie.
- We bouwen voor de woningbehoefte.
- We maken vaart met het metropolitane mobiliteitssysteem.
Als MRA-deelregio Almere-Lelystad betrekken wij de MRA actief bij de programmering van de Floriade.
We willen voorop lopen als het gaat om het gebruik van een digitale identiteit door onze inwoners
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
De Wet Digitale Overheid, waar de digitale identiteit een onderdeel van is, is door de Eerste Kamer nog niet ingevoerd. Hierdoor ligt het project binnen Almere voorlopig ook even stil. Het is nog niet bekend wanneer en in welke vorm de Wet Digitale Overheid ingevoerd zal worden. We weten daarom ook nog niet hoe we in Almere vorm kunnen geven aan de digitale identiteit.
Wat hadden we gepland (begroting)
Het werk aan de balies verandert in hoog tempo. Dit vraagt om nieuwe manieren van werken. Samen met de VNG en andere grote gemeenten werken we samen om een digitale identiteit goed te ontsluiten voor onze diensten.
We starten met omscholingstrajecten om Almeerders zoveel mogelijk aan het werk te houden
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2021 is het MBOICT Field Lab gestart. Dit is een project dat zich richt op MBO-afgestudeerden voor wie de arbeidsmarkt weinig perspectief biedt. Met dit project laten wij hen kennis maken met uiteenlopende mogelijkheden van werken en leren in de ICT. In 2021 zijn 30 mensen omgeschoold en naar werk begeleid. Naast het ICT Fieldlab wordt ook een Duurzaamheid Fieldlab opgezet.
Daarnaast zijn we ook gestart met de campagne “Tekkie-worden”. Deze campagne stimuleert vroegtijdig schoolverlaters in Almere om zich te oriënteren op een opleiding in de ICT-sector. Enkele Almeerse ICT-opleiders doen hier aan mee. Een lokaal radiostation gaf zogenoemde Almere Tech Talks die door zo’n 800 mensen werden gevolgd. Verder zijn er voorbereidingen getroffen voor een opleidingsprogramma in de logistieke sector samen met Logistiek Cluster Flevoland.
Wat hadden we gepland (begroting)
De omscholing is erop gericht om meer mensen geschikt te maken om te werken in bijvoorbeeld de logistiek, ICT-Tech sector en de circulaire economie. We gaan in 2021 onze dienstverlening meer online aanbieden. Dit doen we op het Ondernemersplein bijvoorbeeld met webinars voor en door ondernemers. We willen ondernemers helpen en denken met hen mee in deze lastige tijd. Waar het kan willen we samen optrekken zodat we meer slagkracht hebben.