We helpen kwetsbare groepen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben veel tijd en aandacht besteed aan kwetsbare inwoners met mogelijk beginnende schulden. Wij zetten met onze aanpak in op preventie. We doen dit om ervoor te zorgen dat geldproblemen niet erger worden. Dit betekent dat wij deze mensen zoveel mogelijk proberen te helpen voordat grote problemen ontstaan. Vanwege de coronamaatregelen is het aantal persoonlijke contacten in 2021 jaar afgenomen.
Zo konden, vanwege de sluiting van de scholen als gevolg van de coronacrisis, de gastlessen ”financiële educatie” nauwelijks doorgaan. Ook bijeenkomsten door partners om inwoners te informeren over het vergroten van hun financiële vaardigheden stonden op een laag pitje.
Daarom is er onder andere extra ingezet op het Life Event 18 jaar worden. Het programma “18 in Almere” is in de Week van het Geld gelanceerd. Het programma bestaat uit een vernieuwde felicitatiekaart (voor jongeren die18 worden) aangevuld met een activatie tool waarmee de jongere direct op de juiste website informatie kan vinden en een (online) lesprogramma. Daarnaast is een eerste aanzet gedaan om voorlichting met betrekking tot het Life Event Echtscheiding te ontwikkelen met o.a. een Geldspecial “Scheiden”.
Voor zover we nu kunnen overzien heeft dit niet direct tot een minder resultaat geleidt. De verwachting bij de programmabegroting 2021 dat het aantal inwoners met schulden met 25% zou toenemen, heeft zich niet voorgedaan in de officiële cijfers. We zijn ons er hierbij wel van bewust dat we niet alles kunnen overzien. We weten bijvoorbeeld niet wat er zich achter de voordeur afspeelt. Het lijkt nu rustig omdat weinig mensen met schulden zich melden, maar dit kan een vertekend beeld zijn. Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld ondernemers de afgelopen jaren hun spaargeld en pensioen gebruikt hebben om het hoofd boven water te houden. Hierdoor hebben ze bij eventuele nieuwe tegenslagen geen buffer meer. Hier zijn we ons bewust van en alert op.
Het afgelopen jaar hebben we ook een pilot uitgevoerd voor jongeren die schulden hebben. Dit is de pilot Jongeren Perspectief Fonds. Dit is bedoeld voor jongeren die schulden hebben maar niet terecht kunnen in de reguliere schuldhulpverlening. Eind 2021 waren er achttien jongeren die hier gebruik van maakten. Zij worden individueel geholpen. Dit betekent dat de aanpak afgestemd is op hun situatie. Deze aanpak gaat verder dan alleen de aanpak van geldproblemen. We proberen zoveel mogelijk gebieden aan te pakken, bijvoorbeeld door ook onderwijswijs aan te bieden zodat jongeren een diploma kunnen halen. Dit moet ervoor zorgen dat deze jongeren hun leven weer op de rit krijgen en voor de lange termijn geholpen zijn. Uit een tussenevaluatie blijkt dat 70% van de trajecten goed loopt of is afgerond. Er zijn bijna op alle leefgebieden positieve ontwikkelingen zichtbaar.
Met een andere pilot, het Financieel Huis, helpen we inwoners die vragen hebben over geld. Hierbij werken we met zeven organisaties samen in een financieel team. Ook hier hebben we aandacht voor meer dan alleen geld en financiën. Dit houdt in dat we naar meer leefgebieden kijken, kwetsbaarheden identificeren en op die manier proberen inwoners zo veel als mogelijk te ondersteunen of door te verwijzen. We werken hierbij met de methodiek Stress Sensitieve Dienstverlening.
Wat hadden we gepland (begroting)
In 2021 is er meer aandacht voor kwetsbare jongvolwassenen, inwoners met schulden en kinderen in armoede. Kwetsbare jongvolwassenen zijn onder andere voortijdige schoolverlaters en jongeren, met kinderen, die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. We werken aan een brede aanpak van hun problematiek. Op die manier willen we verslechtering voorkomen. Dit doen we samen met werkgevers, onderwijsinstellingen en partners in de regio.
We verwachten een toename van 25% in het aantal inwoners met schulden. We gaan deze groep ondersteunen door meer schuldhulpverlening in te zetten. We breiden ook de ‘vroeg erop af aanpak’ uit. Dit moet helpen om inwoners met problemen snel in beeld te krijgen. Daarnaast gaan we verder met de ontwikkeling van het jongeren perspectief fonds en het financieel huis.
Ten slotte zien we dat de kansenongelijkheid voor kinderen in armoede toeneemt. In 2021 gaan we hier meer tegen doen. We gaan intensiever samenwerken met onderwijs, partners en onderwijsinstellingen. We willen armoede en schulden voorkomen. Daarom doen we veel aan preventie. Dit doen we door op scholen en daarbuiten te infomeren over hoe ze verstandig om kunnen gaan met geld.
We willen ervoor zorgen dat werken loont
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Om ervoor te zorgen dat werken loont hebben we het afgelopen jaar meer aandacht besteed aan de wisselingen in inkomen die kunnen ontstaan zodra iemand vanuit de bijstand een baan vindt. We noemen dit de warme overdracht. We kijken dan bijvoorbeeld of iemand nog toeslagen ontvangt. De warme overdracht moet helpen om de schommelingen in inkomen van de inwoners te voorkomen. Schommelingen kunnen bijvoorbeeld optreden als iemand toeslagen moet terugbetalen. We zien dat schommelingen leiden tot onzekerheid. Hier bieden we begeleiding voor aan. Het moet voorkomen dat mensen door de onzekerheid en stress toch weer terugvallen.
Wat hadden we gepland (begroting)
We zien steeds vaker dat een baan niet altijd een garantie is voor voldoende inkomsten. Dit komt bijvoorbeeld voor bij zelfstandigen zonder personeel en deeltijdwerkers, maar ook mensen met meerdere banen. We willen voorkomen dat deze groep in de problemen raakt en in staat is tegenslagen op te kunnen vangen. In samenwerking met onze partners zullen we hier nieuwe instrumenten voor ontwikkelen en inzetten.
We ondersteunen en begeleiden werkzoekenden en werkgevers
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2021 zijn 730 inwoners uitgestroomd naar een opleiding, werk of zelfstandigheid. In het kader van Baangericht werken we nauw samen met werkgevers en werkzoekenden om een passende en duurzame match te bieden. Daarnaast blijven we ons inzetten om ook voor de mensen die moeilijk aan het werk komen, ons extra in te spanne.
Wat hadden we gepland (begroting)
Dit doen we om personen die niet gemakkelijk aan werk komen perspectief te bieden op een passende match. We proberen de gevolgen van de coronacrisis zoveel mogelijk te beperken. We werken hiervoor intensief samen met werkgevers om de kansen op de arbeidsmarkt te benutten. We willen ervoor zorgen dat werkzoekenden duurzaam instromen. Dit betekent dat zij werk vinden waar ze voor lange tijd aan de slag kunnen en zich kunnen ontwikkelen. De kans dat zij opnieuw gebruik moeten maken van bijstand neemt hierdoor af.
We zetten ons in om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
In 2021 hebben we uitvoering gegeven aan het actieprogramma ‘Almere voor iedereen door iedereen. Het doel van dit actieprogramma is om ervoor te zorgen dat Almere ook daadwerkelijk een stad voor en door iedereen is. Het actieprogramma beschrijft de thema’s waarop wij actief zijn en verschil willen maken. We hebben in 2021 met name ingezet op zichtbaarheid, bewustwording, ontmoeting en gesprek. Vanwege de coronamaatregelen konden lang niet alle geplande activiteiten doorgaan. Een deel hiervan is uitgesteld, een ander deel vond online plaats.
Als gemeente hebben we in 2021 de intentieverklaring Inclusiviteit ondertekend. We geven daarmee aan dat we dit belangrijk vinden en dat we werken aan het creëren van een inclusieve bedrijfscultuur
Wat hadden we gepland (begroting)
Almere streeft ernaar de stad te zijn voor iedereen en door iedereen. We willen dat alle Almeerders mee (kunnen) doen. Daarop anticiperen wij met onze bouw, onze voorzieningen en onze systemen.
Met ons actieprogramma “Almere voor iedereen, door iedereen” starten we in het najaar 2021 met verschillende activiteiten op uiteenlopende thema’s die een inclusieve stad als doel hebben. We gaan uitsluiting tegen en willen belemmeringen op ieder vlak tegengaan.
Dit doen we door vraagstukken te agenderen, de dialoog te faciliteren, stelling te nemen wanneer uitsluiting aan de orde is, zelf het goede voorbeeld te geven en de inclusieve staat van de stad te monitoren. Zodat we daar waar nodig is kunnen inspringen.
Omdat gelijkwaardigheid en inclusie nog niet op alle terreinen vanzelfsprekend zijn werken we in 2021 aan de verdere acceptatie en emancipatie van LHBTI-inwoners (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners). Dit is onderdeel van de Regenboogagenda.