Programmaverantwoording

Veiligheid

Als achtste gemeente van Nederland worden wij steeds meer geconfronteerd met grootstedelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en economisch vlak. Dit brengt een uitdaging mee op het gebied van veiligheid.
Grote steden in Nederland hebben meer dan gemiddeld te maken met zogenaamde high impact crimes (overvallen, straatroven, woninginbraken en geweld), jeugdoverlast en -criminaliteit, mogelijke radicalisering en overlast van personen die verward gedrag vertonen. In Almere is het veiligheidsbeeld nog altijd positiever dan de gemiddelde cijfers van de grote steden. Het is onze ambitie om deze positie ten opzichte van de grote steden te behouden en bij voorkeur de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Almere te verbeteren. Daar werken we aan via de vier beleidsthema’s zoals vastgelegd in het actieplan Veiligheid 2019-2022: veilige wijken, ondermijning & georganiseerde criminaliteit, zorg & veiligheid en rampenbestrijding & crisisbeheersing.
De coronacrisis heeft de onvoorspelbaarheid van de realiteit duidelijk voor het voetlicht gebracht. De grote inzet die de bestrijding van de pandemie van ons als lokale overheid, voor de stad en de regio was niet te voorzien. Het verdere verloop van de crisis en daarmee onze vergrote inzet op crisisbeheersing is onduidelijk. De vraag naar interventies en beleid op het gebied van veiligheid blijft onverminderd groot en wij houden forse ambities. Het is hierbij een grote uitdaging om de beschikbare capaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten om zo de ambities waar te maken. Dit geldt eveneens voor onze belangrijke partners politie en Openbaar Ministerie.

Verantwoording

Het coronavirus en vooral de maatregelen om verspreiding tegen te gaan hebben ook op 2021 een flinke stempel gedrukt. Dit heeft veel gevraagd van veiligheid aan inzet op rampenbestrijding en crisisbeheersing. Tegelijkertijd had deze situatie ook een grote invloed op bijna alle thema’s binnen het veiligheidsdomein. Dat geldt zowel voor de mate als aard van de criminaliteit en overlast, als op de inhoud van het werk en de werkprocessen van de gemeente en ketenpartners. Inmiddels is een situatie van gewenning ontstaan. Alternatieve (digitale) manieren van werken en samenwerken zijn steeds meer ingeburgerd. Desondanks was het onvermijdelijk dat sommige bijeenkomsten, huisbezoeken of controles in 2021 niet konden doorgaan en dat hierdoor op bepaalde aspecten vertraging werd opgelopen. Op een aantal onderwerpen hebben wij coronasteunmiddelen van het Rijk kunnen inzetten.

In het eerste halfjaar lag het totaal aantal geregistreerde delicten laag, als gevolg van onder andere de sluiting van winkels en horeca en het instellen van de avondklok. Echter in de tweede helft van het jaar lag het aantal geregistreerde misdrijven, ondanks de versoepelingen vanaf juni, nog lager. Veel traditionele vormen van criminaliteit zoals woninginbraken, bedrijfsinbraken, winkeldiefstal, verkeersmisdrijven en vernielingen namen af in 2021. Cybercriminaliteit liet een verdere stijging zien in de eerste helft van 2021 maar daarentegen een sterke daling in de tweede helft van het jaar. Daarnaast nam het aantal auto-inbraken in de tweede helft van 2021 aanzienlijk af ten opzichte van de eerste helft. Afgezet tegen het aantal inwoners ligt de geregistreerde criminaliteit in Almere al jaren lager dan gemiddeld in de grote steden. Waar de daling van de criminaliteit zich in Almere voortzette in de tweede helft van 2021, nam deze in andere grote steden weer toe.

Deze pagina is gebouwd op 06/19/2023 16:00:22 met de export van 11/18/2022 10:03:03